Medische ID instellen op je iPhone

 • Geplaatst op
 • Door Anne Veenstra
 • 0
Medische ID instellen op je iPhone

In noodgevallen kun je het medische ID tonen in het toegangsscherm van je iPhone of Apple Watch. Met een medische ID geef je hulpverleners toegang tot je belangrijkste gegevens zonder dat ze je toegangscode hiervoor nodig zijn.

Wat is een medische ID?

Het Medische ID is een informatiebron van je medische gegevens die zelf invult en kan delen met hulpverleners. In noodgevallen kun je het Medische ID tonen in het toegangsscherm van je iPhone of Apple Watch. Met een Medische ID geef je hulpverleners toegang tot je belangrijkste gegevens zonder dat ze je toegangscode of vingerafdruk hiervoor nodig zijn. Je geeft toegang tot je naam, leeftijd, gewicht, bloedgroep, allergieën en medische aandoeningen en medische aantekeningen. Daarnaast kun je instellen met welke persoon ze in een noodsituatie contact moeten opnemen. 

Waarom een Medische ID instellen?

Wanneer je in een noodsituatie terecht komt en je bent niet meer aanspreekbaar is het fijn voor hulpdiensten en omstanders om te weten met wie ze te maken hebben. Daarnaast is het handig om te weten wie ze kunnen bellen of waarschuwen. Via het Medische ID kan bijvoorbeeld de hulpverlener onmiddellijk zien wie je bent, wie er gewaarschuwd moet worden en dat je allergisch bent voor bepaalde medicijnen. Zo kan er sneller ingegrepen worden en dat kan je leven reden!

Medische ID instellen op iPhone (IOS)

Om een Medische ID in te stellen op je iPhone open je de app "Gezondheid". Vul vervolgens je medische gegevens zo compleet mogelijk in. Voer de medische gegevens zoals je naam, geboortedatum, medische aandoeningen, medische aantekeningen, allergieën en reacties, medicijnen, bloedgroep in. Daarnaast kun je nog aangeven of je orgaandonor bent. Deze medische gegevens worden getoond aan de mensen die je te hulp schieten. Zie onderstaande stappen en afbeelding.

 • Tik rechtsboven op je profielfoto 
 • Tik onder "Medische details" op "Medische ID"
 • Vervolgens tik rechtsboven op "Wijzig"
 • Vul de gegevens zo compleet mogelijk in
 • Schakel bij "Toegang in noodgevallen" de optie "Toon bij vergrendeling" in om je Medische ID te delen in het toegangsscherm

Tip: Houd de informatie kort en bondig

medische ID instellen iphone

Contactpersoon bij noodgeval

Wie moeten hulpverleners bellen op het moment dat jij hier niet toe in staat bent? Dit kan je aangeven met een SOS-contactpersoon nummer ofwel ICE nummer. ICE is een afkorting voor "In Case of Emergency". Door deze afkorting voor de naam van je contactpersoon in je mobiele telefoon te zetten weten hulpverleners wie ze moeten bellen als je daar zelf niet toe in staat bent. Dit kan bijvoorbeeld je huisarts, medisch specialist, partner, huisgenoot of een familielid zijn. Dit nummer kon je al langere tijd instellen op je iPhone. Het probleem voor hulpdiensten is dan echter dat ze eerst de telefoon moeten ontgrendelen met een wachtwoord voordat ze bij deze contractinformatie kunnen komen. Zowel Android als iOS zijn ingericht om SOS-contactpersonen vanaf het beginscherm te bellen, zonder dat de toegangscode hiervoor nodig is. Stel je ICE contact daarom in als SOS-contactpersoon. Heb jij al ingesteld wie er als eerste gebeld moeten worden?

SOS-contactpersoon bellen in noodgeval

 • Druk op het vergrendelscherm op "Noodgeval" (foto 1)
 • Druk linksonder op "Medische ID" (foto 2)
 • Onder "SOS-contactpersonen" zie je het ICE-contact als deze is ingesteld (foto 3).
 • Dit telefoonnummer kun je bellen zonder de iPhone te ontgrendelen.

ICE contact bellen via iPhone

Hoe zit het met mijn privacy?

De informatie die je deelt in je Medische ID is op geen enkele andere manier in te zien of door andere apps te gebruiken. Deze informatie is dus afgeschermd voor andere apps. Echter wanneer anderen je iPhone in handen hebben, kunnen ze dus eenvoudig de door jou ingevulde medische gegevens inzien. Het Medische ID is niet gekoppeld aan een elektronisch patiëntendossier en het medisch paspoort bevat ook geen medisch keurmerk. De informatie die je invult, is dus uitsluitend op je iPhone zichtbaar. Om deze reden moet je het Medische ID ook als een nuttige informatiebron zien in een noodsituatie.

Medische ID niet zichtbaar?

Is het Medische ID niet zichtbaar op je toegangsscherm? Controleer dan eerst of deze wel de toegang heeft via de Gezondheid app. Ga naar Overzicht en tik op je profielfoto. Vervolgens tik je op "Medische ID" en tik op "Wijzig" en schakel de optie "Toon bij vergrendeling" in.

 

Heb je een vraag of maak jij gebruik van een Medische ID? Stel je vraag of deel je ervaring:

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bol.com Beslist.nl PostNL Paypal Afterpay Thuiswinkel Waarborg Trust Ecommerce Europe
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »