Powered by Smartsupp Hoe zorg ik voor de beste beveiliging voor tablet en smartphone? - Case2go.nl
Menu
EUR

Hoe zorg ik voor de beste beveiliging voor tablet en smartphone?

Door: Roy van Houten Reacties: 0

Als je op deze pagina terecht bent gekomen, ben je vast opzoek naar de beste tips voor de beveiliging voor tablet en smartphone. Het is namelijk heel normaal om je computer te beveiligen, maar voor een tablet of smartphone is dat veel minder vanzelfsprekend, terwijl je mobiele apparaten inmiddels toch op z’n minst evenveel mogelijkheden bieden voor hackers en datadieven! Lees hieronder dus hoe ook jij je mobiele apparaten het best kunt beveiligen.

De eerste en simpelste vorm van beveiliging: stel een schermwachtwoord in!

Hoogstwaarschijnlijk maak je hier al gebruik van, maar voor de mensen die dat nog niet nodig vonden: stel een schermwachtwoord in! Dit kan in de vorm van een cijfercode, een wachtwoord, een patroon of zelfs met een vingerafdruk.
 
Over welke van deze opties het veiligst is valt te twisten, maar zorg er in ieder geval voor dat jouw code niet te voor de hand liggend is. Een geboortedatum is natuurlijk zo geraden, maar een op het oog willekeurige cijfer- of letterreeks is al een stuk moeilijker! Hij moet natuurlijk niet zo moeilijk zijn dat je hem zelf niet meer kunt onthouden.
 
Een schermwachtwoord kan je bij alle toestellen in de instellingen invoeren. Let er wel op: zorg er voor dat je hem niet vergeet! Je zult hem moeten invoeren op elk moment dat je het scherm van je tablet of smartphone ontgrendelt.

Hoe zorg ik voor de beste beveiliging voor tablet en smartphone?

​Anti-virus en malware bescherming

​Het tweede niveau in de bescherming van een tablet of smartphone zal de anti-virus en malware software zijn. Dit is een zo goed als onmisbaar deel in de beveiliging voor tablet en smartphone. Er zijn een flink aantal virusscanners beschikbaar in de vorm van apps, die je gemakkelijk op je smartphone of tablet kunt installeren.
 
De beste anti-virus apps die er op dit moment (gratis) te downloaden en te gebruiken zijn, zijn AvastNorton, en Kaspersky. Elke virusscanner heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar als je alles tegen elkaar afweegt kom je vaak toch bij Avast uit als beste en meest complete anti-virus app voor je smartphone of tablet.
 
De app heeft verschillende onderdelen, waarvan de virusscanner natuurlijk het belangrijkste onderdeel is. De app scant alle geïnstalleerde apps, de inhoud van je opslaggeheugen, en alle apps die nieuw geïnstalleerd worden. Daarnaast is er een privacy manager, die alle rechten en toestemmingen van alle geïnstalleerde apps beheert. Ten derde is er een web-shield functie, die je tegen trojans, malware en spyware beschermt tijdens je gebruik van het internet. Als laatste heeft de app een uitgebreide back-up functie die al je contacten, berichten en foto’s kan beschermen.

​Databeveiliging

​Zoals je hierboven hebt gezien, kun je ook sommige virusscanners gebruiken om back-ups te maken van je data, en kun je er dus zeker van zijn dat daar niks mee gebeurd. Avast heeft echter maar een beperkte mogelijkheid hierin, en als je van al je bestanden een back-up wilt maken, dien je debetaalde versie aan te schaffen.

 
Om er zeker van te zijn dat al je data beschermd is en goed opgeslagen is in verschillende back-ups, kun je het beste een aparte app hiervoor downloaden. Een voorbeeld van een app die dit voor je kan verzorgen is CM Backup (beschikbaar in de Apple Store en de Play Store). De app is gratis, en hiervoor krijg je 5GB aan opslagruimte. Een enorm voordeel is dat de app meteen je gegevens opslaat naar de cloud, en dus heb je ook toegang tot je data op andere apparaten.

Hoe zorg ik voor de beste beveiliging voor tablet en smartphone?

​​Maatregelen die je kunt treffen in het geval dat je toestel gestolen wordt

​Mocht je telefoon gestolen worden, dan heb je met alle hiervoor genoemde maatregelen al een hele grote stap genomen in de beveiliging voor tablet en smartphone en de daarop opgeslagen data. Er zijn echter trucjes te verzinnen om een schermbeveiliging te omzijlen, en er is ook nog een kans dat diegene de code simpelweg raadt. Wat voor oplossingen heb je dan nog?
 
Wij raden je aan om een van de volgende apps te downloaden: Find my iPhone of iPad (voor Apple producten), Find my Phone (voor Windows-phone), en Android Device Manager (voor Android toestellen). Deze apps zorgen ervoor dat je je telefoon of tablet kunt traceren en op kunt sporen, bij sommige kun je hem laten rinkelen zodat je hem terug kunt vinden, en bij sommige kun je je pincode van afstand veranderen. Allemaal hele handige functies voor het geval dat je telefoon of tablet in verkeerde handen valt.
 
Naast deze oplossing kun je ook nog apps downloaden die een pincode kunnen zetten op applicaties waarvan je niet wilt dat anderen die inzien. Zo moeten mensen die toch in jouw telefoon zijn gekomen nóg een pincode invullen om die betreffende app te openen. Heel verstandig als je bij bijvoorbeeld je bankzaken, je facebook-account, of je e-mailadres standaard ingelogd bent. Een voorbeeld van zo’n app is App Locker. Je kunt zelf kiezen welke apps je extra wilt beveiligen, en ook op welke manier. Je kunt hierbij kiezen uit een code, en patroon of zelfs een vingerafdrukbeveiliging.

 

​Beveiliging tegen hackers

​Ook hackers kunnen het op jouw smartphone of tablet gemunt hebben. Mocht een hacker zich echt toegang willen verschaffen tot jouw toestel, dan is er niet heel veel wat je daar tegen kunt doen. Hackers targeten echter vaak de makkelijkste doelwitten, dus als je het ze moeilijk maakt is de kans groot dat ze je met rust laten.
  
Ten eerste moet je je telefoon of tablet nooit rooten (in het geval van android) of jailbreaken (in het geval van Apple toestellen). Als je dit doet geef je hackers in principe vrij spel, want je blokkeert en deactiveert als het ware alle standaard beveiligingsmaatregelen die de fabrikant op je toestel heeft aangebracht.
 
Ook moet je goed oppassen met openbare Wifi-netwerken. Zodra je met je toestel aan een openbaar netwerk bent verbonden, kunnen hackers zich via dat netwerk toegang verschaffen tot jouw smartphone of tablet. Sterker nog, je kunt je Wifi, Bluetooth en gps het beste uitzetten als je ze toch niet gebruikt. Dit zijn allemaal zendende signalen, en ze kunnen opgepikt en gebruikt worden voor verkeerde doeleinden.
 
Als laatste moet je ervoor zorgen dat er via de geïnstalleerde apps op je telefoon geen gat in je beveiliging is te vinden. Dit kun je doen door regelmatig te checken of al je apps geupdate zijn naar hun nieuwste versie. In de App Store of de Play Store kun je een overzicht vinden van al je apps, en vervolgens kun je klikken op de knop “Update all apps” (let er wel even op dat je verbonden bent met Wifi, anders kost het je wellicht al je data). Daarnaast download je natuurlijk nooit apps via andere, onbekende kanalen. Download altijd je apps via de officiële App Store of de Google Play Store.

Hoe zorg ik voor de beste beveiliging voor tablet en smartphone?

​​Samenvattend: de beste beveiliging voor tablet en smartphone

Voor een optimale beveiliging voor tablet en smartphone kun je dus een aantal instellingen wijzigen en een aantal apps downloaden die je hierbij helpen. Een schermbeveiliging in de vorm van bijvoorbeeld een code is altijd een goed idee. Daarnaast zijn een virusscanner en een back-up app broodnodig.

Mocht je bang zijn voor diefstal, kun je een app downloaden die je toestel kan traceren, en daarnaast zijn er apps beschikbaar die een aparte code kunnen invoeren voor bepaalde apps waarvan jij niet wilt dat iemand er in kan komen. Tegen hackers kun je een aantal trucjes uithalen waarmee je ze het erg moeilijk maakt om toegang te krijgen tot jouw smartphone of tablet. Niet rooten of jailbreaken, niet meer zomaar op openbare netwerken inloggen, en ervoor zorgen dat al je apps geupdate zijn tot hun nieuwste versie.

​Met al deze tips hoef je dus nergens meer bang voor te zijn, en heb je alle maatregelen binnen handbereik voor een nagenoeg ondoordringbare beveiliging voor tablet en smartphone. Doe er je voordeel mee!

Heb jij een aanvulling op deze lijst? Deel je kennis of stel een vraag:


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Gratis verzending
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »